Ydinosaaminen, mitä se on?

kirjoittanut: Juha Vainio pvm: lauantai, 9.9.2006

”Toiminta päätettiin ulkoistaa, koska se ei ole yrityksemme ydinosaamista, ydinliiketoimintaa”. Hyvin usein käytetty perustelu koville päätöksille. Mikä ydinosaaminen? Mikä ydinliiketoiminta?

Näiden sanojen sisällön määritteleminen kansanomaisesti ei olekaan kovin helppo juttu. Ei päätöksien tekijöille, saatikka heille, joiden puolesta ja joita koskevia päätöksiä tehdään. Ydin tuo sanana mieleen monenlaisia mielleyhtymiä. Se on hyvin vertauskuvallinen. Se vaikuttaa konkreettiselta, mutta on silti usein saavuttamaton. Atomin ydin, mennä asian ytimeen, ydinkysymys, villakoiran ydin…

Tietokoneen ytimessä, sen käyttöjärjestelmän alimmalla tasolla, sijaitsevat kaikki tietokoneen perustoiminnan kannalta tärkeimmät toiminnot.

Ydinosaaminen on siis osaamista, jota ilman ei voi tulla toimeen.

Mistä rakentuu yksilön ja yhteisön ydinosaaminen?

Kaikki perustuu käytettävissä oleviin resursseihin ja niiden suuntaamiseen. Resursseja yhdistelemällä syntyy erilaisia taitoja. Suoriutumiskyky syntyy taitojen ja tahdon yhdistymisestä. Ydinosaaminen on yksilön taitojen, eletyn elämän, koettujen kokemusten ja suorituskyvyn summa.

Yhteisön ydinosaaminen puolestaan koostuu yhteisestä oppimisesta sekä yksilöiden osaamisen ja taitojen koordinoimisesta yhteisesti sovittuun suuntaan.

Miten yhteisön ydinosaaminen erottuu sen muusta osaamisesta?

- se on laajempaa kuin yhden yksilön osaaminen, laajempaa kuin yksilöiden osaamisen summa
- se on molekyyli, joka koostuu resursseista, taidosta ja prosesseista ja kokemuksista
- se on uniikkia, sitä on vaikea imitoida
- se on tärkeää yhteisön selviytymiselle
- se on opittu kyky, jonka ryhmä voi säilyttää pitkään
- se on markkinoitavissa ja usein kaupallisesti arvokasta

Ydinosaaminen on perustavaa laatua olevaa vahvuutta, se on asia, jonka yksilö tai yhteisö osaa tehdä paremmin kuin muut.

Ydinliiketoiminta on yrityksen kykyä hyödyntää yrityksen kaupallisesti arvokasta ydinosaamista.

Millaista osaamista syntyykään, kun verkostoidutaan, kun yhdistetään eri kumppaneiden ydinosaamiset?

Yhdistämällä omat ydinosaamisensa sisäisten tai ulkoisten kumppaneiden kanssa, lisääntyy kyky tuottaa uniikkia kilpailuetua moninkertaiseksi.

Mahdollisuus, että jossain muualla syntyisi täsmälleen samanlainen yhdistelmä osaamista, kokemuksia ja suorituskykyä, on häviävän pieni.

Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: