Jokin syyhän siihen täytyy olla!

kirjoittanut: Tapani Hautamäki pvm: keskiviikko, 6.9.2006

Syy siihen, että toinen yritys menestyy niin paljon paremmin kuin toinen, vaikka ulkopuolelta katsottuna molemmilla pitäisi olla samanlaiset mahdollisuudet menestymiseen.

Onhan siihen. Selvä syy. Ja kyllä se löytyy, kunhan vain kärsivällisesti tutkitaan.

Tässä vaiheessa sitä kärsivällisyyttä todella vaaditaan. Pitkää pinnaa ja nöyryyttä, ettei lähdetä väärille jäljille. Siihenkin kun on olemassa suuret mahdollisuudet. Mitä, kun miehellä on voimaa kuin pienessä kylässä, rohkeutta kuin dobermannilla ja yritystä kuin Latvalan rengillä lavatansseissa.

Nämä ominaisuudet eivät kuitenkaan auta, jos vika on muualla – tekniikassa. Siellä on virhe ja sen kautta voimaa valuu hukkaan niin paljon, että Hautamäen Matin syksyiset hypyt jäävät 10-15 metriä lyhyemmiksi kuin mitä muuten voisi odottaa.

Analyysiä, hiomista, analyysiä, hiomista… Talvi rupeaa näyttämään aurinkoisempaan puoltaan ja syksyn räpiköijä on yhtäkkiä maailman paras mäkihyppääjä.

Miksi muuten toiset yritykset menestyvät paremmin kuin toiset? Onpahan sen verran tyhmä kysymys, että siinä menee viisaalta helposti sormi suuhun. 80-luvulta saakka olen seurannut monen eri toimialan useiden yritysten kehitystä. Monenlaisia kohtaloita tähän aikaan mahtuu. Esimerkiksi seurassani olleista lähes kolmestakymmenestä mekaanisen puunjalostuksen yrityksestä jäljellä on enää vajaa kymmenen. Muutamissa niistä työskentelee hädin tuskin kymmenkunta henkeä, kun suurin samaan aikaan perustettu yritys työllistää satoja ihmisiä useammassa eri maassa.

Miksi toinen yritys menestyy ja toinen ei? Varmaan siihen löytyy paljonkin erilaisia syitä, mutta yksi yhteinen piirre kaikilla menestyneillä yrityksillä on. Olipa ala puunjalostusteollisuus, autokauppa, vähittäiskauppa, graafinen teollisuus tai talonrakennus, menestyneissä yrityksissä hyötysuhde on hyvä! Toimintaan suunnatuista resursseista, olivatpa ne sitten aineellisia tai henkisiä, saadaan irti mahdollisimman suuri tuotto.

Urheilussa analyysit ja valmennus on kehitetty paljon pitemmällä kuin yritystoiminnassa. Jos kuulamörssärin rautapallo ei lennä tarpeeksi pitkälle, työntöjä videoidaan ja tutkitaan millien ja sekunnin kymmenysosien tarkkuudella. Kiertyykö vartalo oikein, onko tukijalan asento oikea, saadaanko pyörähdyksen voima työnnön taakse? Analyysi paljastaa vian ja sen jälkeen keskitytään sen korjaamiseen eikä energiaa tuhlata hukkaan.

Vain hyvin harvat yritykset pystyvät omassa toiminnassaan samaan, vaikka se olisi kaikille mahdollista! {quotes}Useinkaan yrityksen huono menestys ei ainakaan ensisijaisesti johdu siitä, ettei sillä olisi osaamista ja muitakin resursseja tarpeeksi. Menestymättömyys johtuu siitä, että olemassa olevia resursseja ei osata yhdistää tehokkaaksi kokonaisuudeksi. {/quotes}

Ei Arsi Harjusta olisi koskaan tullut kultamitalistia, vaikka hän olisi harjoitellut kuinka paljon tahansa, jos hän olisi harjoitellut vääriä asioita. Ei minkäänlainen panostus eikä kiihkomielinen yrittäjyyskään riitä takaamaan yritykselle menestystä, jos panostukset vuotavat kuin Retuperän WPK:n paloletku. Mitä enemmän rikkinäiseen letkuun lisätään painetta sitä enemmän se vuotaa.

Huippu-urheilijan elimistö on mitä monimutkaisin kokonaisuus, jossa huippusuoritukseen pääsemiseksi jokaisen lihaksen täytyy toimia oikein ja oikea-aikaisesti ja jossa mieli ja ruumis tavoittelevat yhteistä päämäärää. Yritys on aivan samanlainen mekanismi. Huipputulokseen pääsemiseksi kaikkien yrityksen osien, osastojen, tiimien ja ihmisten on toimittava yhdessä niin kuin urheilijan elimistön. Mitä rikkonaisempaa yhteistoiminta on, sitä enemmän energiaa valuu hukkaan.

Surullista yritystoiminnassa on se, että tätä energian hukkaantumista ei huomata ja vaikka se huomattaisiinkin, vuotoja ei osata eikä aina halutakaan tukkia. Visiomatriisin avulla yrityksen toimintaa voidaan analysoida ja kehittää aivan yhtä tarkasti kuin huippu-urheilijan valmentautumista.

Kun Hautamäen Matti taas ensi talvena lentää pitemmälle kuin kukaan muu, ei se johdu siitä, että hän olisi lisännyt päättömästi harjoitteluaan. Se johtuu siitä, että hänen hyppynsä on analysoitu äärimmäisen tarkasti ja sen mukaan hän on harjoitellut oikeita asioita juuri oikean määrän.

Lisää aiheesta…

Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: