Keittiökielto

kirjoittanut: Heikki Nurminen pvm: maanantai, 9.8.2010

Ruuan laittaminen kotien keittiöissä kielletään

ElintarvikeVirkistysJARauhoitus -viraston EVR:n uusin tulkinta Eurostoaasianunionin elintarvikedirektiivistä poistaa suomalaisten kodeista hellat ja ruuanlaittovälineet. Direktiiviä tulkitaan jatkossa niin, että kotien keittiöiden on oltava elintarvikedirektiivin mukaisia.

Ensin Eurostoaasianunioni kielsi käyrät vihannekset, sitten kiellettiin raa’an kalan perkaaminen rannoilla. Kun käryävät nakkikioskit oli siirretty elintarvikeuudistuksen kaatopaikalle ja viimeisenä saatu kuriin ulkoilmatapahtumissa myytävä epämääräinen muurinpohjalla kieritelty muikkuseos, oli EVR:n harkittava uudelleen tulkintaansa elintarvikedirektiivistä. Osittain elintarvikedirektiivin tulkintamuutokseen vaikuttivat Eurostoaasianunionin neuvottelut kansainvälisten elintarvikekorporaatioiden kanssa.

Eurostoaasianunionin neuvottelut MonsantoBayerin kanssa kariutuivat muuntogeenisten elintarvikkeiden kieltämisestä pääosin kahteen syyhyn: muuntogeenisistä kasveista valmistetut elintarvikkeet kattavat n. 90% Eurostoaasian elintarvikkeiden kulutuksesta, ja lisäksi MB ilmoitti neuvotteluissa, että sen siemenmonopoli lakkautetaan Eurostoaasian alueella. Tämän seurauksena elintarviketuotanto olisi käynyt mahdottomaksi.

Tulostavoitteensa säilyttääkseen EVR:n oli muutettava tulkintaansa niin, että myös yksityisessä käytössä olevat ruuanvalmistus- ja nauttimistilat, eli kotien keittiöt, ulotetaan elintarvikedirektiivin mukaisen sertifioinnin piiriin. – Teimme pistokokeita eri puolilla maata sijaitseviin keittiöihin, ja löysimme kaikista niin merkittäviä puutteita, ettei meillä ollut järeän täyskiellon lisäksi mitään muita toimenpidemahdollisuuksia, kertoo EVR:n ylitarkastaja Maija Mielikkälä. – Keittiöistä löysimme biojäteastioita, tiskaamista odottavia astioita, jopa avoimissa astioissa säilytettyjä vihanneksia, jääkaappien sisällöstä puhumattakaan, jatkaa kauhistunut ylitarkastaja. – Pakastimissa oli taas marjoja, joiden alkuperää tai hygieniaa kukaan ei voi varmistaa.

Ruuanvalmistuskiellon siirtymävaiheen aikana EVR:n erikoisjoukot huolehtivat siitä, että jokaisesta suomalaisesta keittiöstä poistetaan ruuanvalmistusvälineistö, kylmäsäilytystilat ja kuumennusvälineet. Myymälöistä poistetaan ja viedään tuhottavaksi kaikki elintarvikkeet valmisruokia lukuun ottamatta.

Direktiivin uusi tulkinta merkitsee suurta myllerrystä suomalaiselle ruokaperinteelle ja elintarviketeollisuudelle. Suomalaiset merkittävät elintarvikevalmistajat ovatkin jo ilmoittaneet kiirehtivänsä uusien valmisruokalinjojen investointipäätöksiä. – Valitettavasti uudistus merkitsee kuoliniskua pienille elintarviketehtaille ja luomutuotannolle, mutta meidän päätehtävämme on suomalaisen kuluttajan terveydestä huolehtiminen. Nyt olemme päässeet tehtävässämme perille, kauan eläköön suomalainen prosessoitu hunajamarinoitu kromosomi- ja geenimuunneltu turvallinen ruoka, huokaa EVR:n ylitarkastaja.

Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: