Ei siellä ole meille markkinoita…

kirjoittanut: Heikki Nurminen pvm: tiistai, 29.12.2009

”Ei siellä Venäjällä ole meille markkinoita, ei ole tullut yhtään tarjouspyyntöä.”
”Ei Venäjälle ole muodostunut vielä meille sopivia markkinoita.”
”Ei meidän kannata mennä tällä tuotteella ja hinnalla Venäjälle.”

Tutunkuuloista puhetta monen pk-yrittäjän suusta. Kotimaan myynti ei vedä, miehet seisovat työmailla kilpaa tehtaiden kanssa. Kassavirtakin ehtyy kuin maito suomalaisten pientilojen navetoiden lehmillä.

-Eikö sitten naapurissa olisi, meinaan ostajia?
Ja tutunkuuloinen puhe alkaa. Samaa puhetta olen kuunnellut useamman tj:n suusta – ei siellä mukamas ole markkinoita.
- Eikö nyt silti kannattaisi, yrittää vielä kerran niin että mentäisiin kerralla, ei messuille, vaan potentiaalisten asiakkaiden juttusille?
- Ei näillä hinnoilla. Ja siihen se maailmalle meno jää, mutta kassavirta senkun ehtyy.

Hölmöhän se on joka ilmaiseksi antaa, mutta yhtä hölmö on se, joka ei kysy menisikö tavara sopivalla hinnalla. Naapurissa olisi nimittäin ostajia, tai ainakin kiinnostuneita ostamaan. Joku kiinnostunut saattaa tehdä kaupankin.

Olin joulunalusviikolla Pietarin ulkosuhteiden komitean ja Pietarin yrityskontaktikeskuksen seminaarissa edustamassa paikallista yrityselämää. Lyhyen puheenvuoroni jälkeen kahvitauolla oli yksi jos toinen nykimässä pikkutakin hihaa – monenlainen suomalainen bisnes kiinnosti.

Suomalaisella bisneksellä en tarkoita hankevetoisia vedätyksiä, en poskettomia lupauksia tai huikaisevia pyramidivirityksiä. Oikeasta bisneksestä siellä puhuttiin, ostamisista ja tilauksista, tietysti rajan molempiin suuntiin.

- Etkö voi tulla rajan taa? Näin ajattelin kaikkia pk-yritysten toimitusjohtajia Mattia ja Teppoa mukaillen.

Ei kaikki tietysti mene Venäjällä kuin kuumille kiville, ja siellä jos missä tarvitaan asiansa ymmärtäneitä ja asiaansa sitoutuneita myyntimiehiä, jotka arvostavat todellisuudessa venäläisiä kumppaneitaan.

Eikä pikavoittoja Venäjälläkään tehdä. Ei ainakaan tässä taloustilanteessa ja harvoin muutenkaan. Pikavoittojen lupaajat kannattaa heittää ovesta ulos, mutta mahdollisia markkinoita lupaavia kannattaa nyt kuunnella.

Nimittäin markkinoita, niitä siellä kyllä on.

Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: