Meitä kuunnellaan sittenkin

kirjoittanut: Seppo pvm: sunnuntai, 13.1.2008

Kun kuulin uuden tulevan kuntamme nimen, pääsi suustani huomaamatta sanapari, jota ei voi lehden sivuille kirjoittaa. Pahoittelen tapahtunutta, mutta tyrmistys oli melkoinen.

Kouvolankoski on liian pitkä ja teennäinen nimi. Se kuulostaa siltä, että nimestä ei ole päästy sopuun, jolloin kaksi suurinta on tehnyt nahkapäätöksen. Otetaan osa kummastakin. Nyt näyttää siltä, että järki voittaa sittenkin tässä nimiasiassa.

Mutta yhden hyvän asian se poiki. Olen aina uskonut kansalaisvaikuttamiseen. Siihen, että aktiivisella toiminnalla yksityinen kansalainen saa äänensä kuuluville, kunhan kerää ympärilleen riittävän suuren joukon samalla tavalla ajattelevia ihmisiä.

Nyt pääsimme kokeilemaan tätä käytännössä. Lauri Lehtomäki perusti nettiin adressin, jossa voi sanoa ei Kouvolankoskelle. Saatuani tuon osoitteen, päätin kokeilla kansalaisvaikuttamista. Aika moni muukin tuntui toimivan samoin.

Laitoin viestin lähes kuudelle sadalle tutulleni, että katsokaa tätä ja vaikuttakaa. Laitoin vastaavan tiedon adressista myös jokaisen kunnan hallitusten jäsenille.

Tällä hetkellä adressissa on jo melkein neljätuhatta nimeä. Anjalankosken demareista Harri Helminen tosin ehti jo kuuluttamaan, että vastustajia on vain murto-osa 80.000 asukasta, joten ei ole syytä vaihtaa mielipidettä. Hänestä viisi prosenttia kuntalaisista ei ole paljon.

Vertailun vuoksi: YLE teki gallupin, jossa se haastatteli noin neljää tuhatta ihmistä. Alle 900 kertoi kannattavansa demareita. Tästä todettiin, että SDP on Suomen toiseksi suurin puolue 22,3% kannatuksella. Gallupeissa laskettiin, kuinka suuri prosenttia vastanneista on kyseessä.

Asia olisi voitu uutisoida Helmisen malliin, että alle 900 ihmistä on niin vähän kaikista suomalaisista, ettei demareilla ole kannatusta käytännössä lainkaan tai että 77,7 prosenttia suomalaisista ei äänestäisi demareita.

Adressien mukaan kymmenen ihmistä kannatti Kouvolankoskea ja lähes 4000 vastusti. Suhteellisesti laskien kymmenen nimen puoltajaa melkein neljästä tuhannesta tarkoittaa, että yli 99,8 prosenttia suurkunnan asukkaista vastustaa ja alle 0,2 prosenttia kannattaa Kouvolankoskea. Asiat ovat niin kuin ne halutaan nähdä.

Totuus ei ole aivan näin yksinkertainen. Verkkopalveluun on ajautunut ihmiset kertomaan mielipiteensä. Heillä oli jo olemassa niin voimakas kanta asiaan, että he päättivät olla aktiivisia.

Todellinen kannatusprosentti selviäisi haastateltaessa satunnaisesti valittuja ihmisiä. Mutta ero kannatusten kesken on niin huomattava, että siitä voi tehdä selkeä johtopäätöksen.

Tämä on mainio esimerkki, kuinka internet voidaan valjastaa hyödylliseen käyttöön. On hienoa huomata, että kun asia tulee riittävän lähelle ihmisiä, niin me aktivoidumme. Tämä tieto tekee minut toiveikkaaksi.

Haluan myös uskoa, että aktiivisuudellamme oli ratkaiseva vaikutus päättäjien valintaan ottaa nimikysymys uudelleen esille.

Kouvolan Sanomat 13.1.2008

Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: