Johto on kaukana ja strategia korkealla

kirjoittanut: Heikki Nurminen pvm: torstai, 22.10.2009

Kuinka moni meistä, jotka olemme aloittaneet työuramme oikeassa työssä, muistamme vielä johtajiksi kohottuamme silloisten johtajiemme kotkotukset?

Entä strategiat – miksi on niin vaikea tunnustaa, että keisarilla ei usein ole uusia vaatteita, vaikka strategiakonsulttimme niin väittääkin?

Johto lähemmäs!

Vähän muisteltuanne mieleenne varmaan palaavat ajat, jolloin teitte vielä itse oikeaa työtä? Johtajia tuppasi silloin olemaan kahdenlaisia – hyviä johtajia ja huonoja johtajia.

Mistä tunsimme huonot johtajat? Ei ollut kyse heidän strategisesta osaamisestaan, visionäärisyydestään tai yhtiön tavoitteisiin sitoutumisesta, vaan kyse oli yksinkertaisesti ihmisten johtamisesta.

Tuotantolinja ei äyskinyt työntekijöilleen, vaan seisahtui odottamaan laitosmiestä. Hyvä johtaja ei silloin konahdellut alaisilleen, vaan hoiti nopeasti paikalle laitos- ja sähkömiehet, jos nämä eivät itse osanneet paikalle tulla.

Ihmisten tuloksekas johtaminen lähti niin silloin kuin nytkin kahdesta asiasta:

Kuuntelemisesta ja ymmärtämisestä

Hyvä johtaja kuunteli alaisiaan, ymmärsi tilanteen ja teki tarvittavat ratkaisut. Huonona johtajina tunnetut ihmiset taas vastaavissa tilanteissa tuittuilevat alaisilleen, eivätkä osanneet ratkaista tilannetta.

Asetu aina tiskin toiselle puolelle!

Nyt kun muistatte,  miten teidän hyvät ja huonot johtajanne toimivat teitä johtaessaan on hyvä asettua toisinaan itsekin tiskin toiselle puolelle – oman itsensä johdettavaksi.

Ajattele, miltä omat toimenpiteesi, oma käytöksesi ja oma visionäärisyytesi ja strateginen ymmärryksesi näyttävät alaisten silmin.

Ethän tahdo olla öykkäri?

Strategiat alemmas!

”Se on tämä yksityisyrittäjän ratekia yksinkertainen – kauppaa pitää tulla.” Tuntematon mikroyrittäjä.

Hyvät ajatukset ovat poikkeuksetta yksinkertaisia. Hyvät strategiat ovat nekin poikkeuksetta yksinkertaisia. Yksinkertaiset strategiat sopivat yrityksille, joiden yksinkertaisena tavoitteena on tehdä kauppaa.

Yritysten tehtävä on tehdä kauppaa.
Yrityspalveluiden tehtävä on palvella yrityksiä.
Yhteiskunnan tehtävänä on säilyttää järjestys.

Yksinkertaisia strategioita: helppoja omaksua, yksinkertaisia ymmärtää, mutta vaikeita toteuttaa. Mutta toteutuksesta ei strategiakonsultin tai strategian ostajan tarvitse huolehtia – se on sitten taktiikkaa. Taktiikka toimii, kunhan strategia on tehty oikein ymmärrettäväksi.

Todellisuudessa hyvät strategiat eivät ole näin yksinkertaisia. Mutta niiden omaksumisen pitää olla vielä yksinkertaisempaa. Miksi meille sitten työnnetään vaikeasti sulavia strategioita? Ovatko strategian ostaja ja tekijä pikku-ekhnatoneja, jotka ovat rakastuneet omaan aurinkoonsa?

Korkealentoinen strategia on helppo ostaa, tehdä ja tuoda yritykseen näytille. Mutta entä sen jalkautus? Kyllä sellainen strategia jää hyllylle.

Yksinkertaista ja ymmärrettävää, helposti sulavaa ja selkeää. Sellaista on johtamisen ja strategian oltava.

Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: