Media uutisoi jatkuvasti uusista yt-neuvotteluista ja irtisanomisista. Ihmisiä menee kuin talvisodassa, mutta tuotantoa ei kuitenkaan vähennetä vaan pikemminkin päinvastoin. Seurauksena tästä on ihmisten uupuminen ja lopulta jopa sairastuminen.
Sairaspoissaolojen määrät kasvavat koko ajan. Ihmiset voivat koko ajan huonommin ja huonommin. Mutta tehokkuutta on saatava lisää. Ihmisistä puristetaan yhä enemmän irti työpaikoillaan. Tähän vastareaktiona olemme siirtyneet palkitsemaan itseämme yhä turhemmilla asioilla.
Elämme luksustuotteiden ja –palveluiden yhteiskunnassa, jossa ihmisillä on enemmän turhaa tavaraa kuin koskaan. Mutta ei se ole tuonut mukanaan onnea, ainakaan tilastojen mukaan.
Työntekijät joutuvat ottamaan harteilleen jatkuvasti lisätaakka tehokkuuden nimissä ja voivat siksi pahoin. Näin ei välttämättä täytyisi olla. Tehokkuutta voi saavuttaa monella eri tavoin.
Mitä jos, pakottamisen ja puristamisen sijaan annettaisiinkin ihmisille vastuu kehittää itseään ja työtehtäväänsä mielekkäämmäksi. Olen varma, että oikein tehtynä tämä muutos motivoisi ihmisiä tehtävässään ja työviihtyvyys paranisi.
Ei liene salaisuus, että rento ja innostunut ihminen on huomattavasti tehokkaampi kuin loppuun puristettu kehäraakki. Pelkona tietenkin on, että ihmiset viihtyisivät työpaikoillaan. Eihän onnellinen ihminen voi olla tehokas. Vai voiko sittenkin?
Väitän, että motivoituneet ihmiset yhdessä yhteiset kaikkien tiedossa olevat pelisäännöt mahdollistavat tämän onnellisen tehokkuuden. Lisäksi työpaikalle tulee olla määritellyt arvot, jotka antavat työteolle yhteisen suunnan ja päämäärän.
Tosin onnellisen tehokkuuden hakeminen vaatii johdolta aluksi hieman enemmän työtä ja heidän tulee ymmärtää oikeat tavoitteet muutenkin kuin euroina.
Onnellinen tehokkuus tulee varmasti parantamaan työtehoa sekä vähentämään selkeästi sairaspoissaoloja joten se voisi olla vaihtoehtoinen ratkaisu irtisanomisille ja lopettamispäätöksille. Eriasia on, jos kyseessä onkin kustannuksien karsinta, mutta puhutaan silloin reilusti kuluista eikä tehokkuudesta.
Tässä voisi olla ohjenuoraa myös kuntauudistuksen tekijöille. Samalla, kun yhdistytään niin, sijoitetaankin ihmiset uudella tavalla pois hallinnosta. Laitetaan heidän kehittämään ja palvelemaan kuntalaisia.
Tai terveydenhoidossa. jossa potilaat eivät saa palvelua, koska noin puolet henkilökunnasta on töissä hallinnossa. Mitä jos he kehittäisivät palveluita, joilla potilaita voitaisiin huomioida paremmin ja jopa halvemmalla.
Onnellinen tehokkuus toimii myös työpaikan ulkopuolella. Jokainen meistä voi kehittää omaa elinympäristöään haluamaansa suuntaan. Kannattaa pysähtyä miettimään, mitä oikein haluan. Usein jo tämä selkeyttää oloa ja asiat alkavat enemmin tai myöhemmin vyöryä oikeaan suuntaan.
Kolumni julkaistu Kouvolan Sanomissa 2.9.2007