Innovatiivinen verotus

kirjoittanut: Heikki Nurminen pvm: tiistai, 10.8.2010

Verotus muuttuu innovatiiviseksi

Superministeriö Supin innovaatio-osasto on päättänyt muuttaa Suomen verotuksen innovatiiviseksi. Jatkossa verohallinto Taxian virkailijat määräävät verot innovatiivisesti omien havaintojensa pohjalta.

Ensi vuoden alusta kaikki verot määrätään maksuun arvioperusteisesti. Uuden talouden vaatimuksista Taxian virkailijoille annetaan valtuudet määrätä verot innovatiivisesti perustuen havaintoihin verotettavien yksilöiden tai yhteisöjen toiminnasta.

- Jatkossa Taxia valvoo ihmisten ostoksia, pukeutumista, autoja ja käyttäytymistä ikkunoiden takaa kunnon tonttujen lailla, kertoo Taxian innovaatiojohtaja Jarmo Jallikkala. Verkostoon kytketään mukaan monopoliasemaan päässeen Vähittäiskauppakunta Mercadian ”Etua kädestä suuhun” -korttijärjestelmä, jolloin Taxialla on reaaliaikainen yhteys ihmisten käyttäytymiseen.

- Olemme havainneet, että ihmisillä on luontainen taipumus vähätellä omia tulojaan ja paisutella menojaan. Erityisesti yrittäjät ovat tästä paha esimerkki: yrityksen kulukirjanpitoon lisätään mitä mielikuvituksellisimpia kuluja, kuten esimerkiksi työvaatteita tai ammattikirjallisuutta, kertoo Taxian regiopäällikkö Lahja Astunta.

Kaikkien aikojen verouudistuksen lähtökohtana oli Taxiassa tehty työhyvinvointitutkimus. Tutkimuksen tuloksena paljastui, että Taxian työntekijät ovat erittäin turhautuneita työhönsä, jonka pääanti on papereiden käsittely. Tutkimuksessa paljastui, että työntekijöiden työtyytyväisyys paranee huomattavasti, mikäli heidän luovuutensa päästetään valloilleen. Näin päätettiin myös tehdä.

Rohkeaan uudistukseen päätettiin ryhtyä, koska monet Taxian työntekijöistä muistelevat edelleen ilolla vuoden 2010 käyttöönotettuja sääntöjä, joissa yrityksille päästiin panemaan maksuun mielivaltaisia veroja ja veronkorotuksia, mikäli ilmoitukset myöhästyivät päivänkin.

Innovatiivinen verotus virtaviivaistaa ja kokonaisvaltaistaa Taxian toimintaprosessin ja sovittaa verotuksen Uuden talouden prosesseihin, joissa finanssitavaratalojen vipuinstrumentein toimiva reaalitalous on irtautunut yrityksistä ja tuotannosta.

Supin valmistelema verotusmuutos on osoittautumassa todelliseksi menestykseksi, aivan kuin vuoden 1993 yritysverouudistus. Innovatiivista uudistusta laatimassa ovat olleet Amazing BS Consultingin veroasiantuntijat.

Superministeriö Supi on vahvistanut tilaavansa Amazing BS Consultingilta Taxialle ”Innovations out of the box for taxiamen”-koulutuksen. Sopimuksen arvo on 10 miljoonaa euroa.

Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: