Kohdennettu verotus

kirjoittanut: Heikki Nurminen pvm: torstai, 25.6.2009

Vaalien alla meille luvataan yhtä ja toista. Kaunista, hyvää, talkoita, toivoa, reiluutta – ties mitä.

Vaalien jälkeen mikään ei kuitenkaan muutu – työllisyystilanne heikkenee, julkisen terveydenhuollon jonot pitenevät ja kesäisin lääkäriin pääsy muuttuu mahdottomaksi. Muutenkin toisinaan tuntuu siltä, että verorahoilla järjestetyistä palveluista parhaiten toimivat Metsähallituksen Suomen kansallispuistoihin pystyttämät huussit. Toimintaperiaatehan on melko lähellä sitä kuuluisaa junan vessaa.

Mikä neuvoksi?

Kun kerran eivät poliitikot eivätkä alkuperäiset ja lopulliset päätöksentekijät, eli virkamiehet kykene päättämään verorahojen käytöstä, on syytä palauttaa valta kansalle. Yksinkertaiseen ongelmaan on nimittäin olemassa yksinkertainen ratkaisu: Kohdennettu veroilmoitus.

Miten kohdennettu verotus toimii?

Kohdennetun veroilmoituksen idea perustuu kahteen nerokkaaseen periaatteeseen: kansalaisten itsemääräämisoikeuteen ja säästöihin.

Kansalaisten itsemääräämisoikeus toteutuu helposti: veroilmoitukseen lisätään kohta, jossa veronmaksaja korvamerkitsee verorahansa käytettäväksi juuri siellä, missä hän kokee rahaa tarvittavan.

Säästöt syntyvät yhtä yksinkertaisella tavalla: poliitikot ja virkamiehet, jotka ovat aikaisemmin esitelleet näkemyksiään verotuksesta ja päättäneet verorahojen käytöstä, jäävät virattomiksi. Nämäkin rahat säästyvät johonkin hyödylliseen.

Järjestelmä on aukoton: rahat menevät juuri sinne, missä kansalaiset näkevät puutteita. Julkinen terveydenhuolto ei kärvistele enää rahapulassa, teitä rakennetaan juuri sinne, minne pitääkin ja työllisyys saadaan kuntoon. Eli juuri ne asiat, joita nämä nykyiset tunarit eivät pysty hoitamaan.

Kohdennettu verotus onkin syytä ottaa käyttöön jo seuraavana verovuonna.

Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: