Menestyminen vaatii ymmärrystä

kirjoittanut: Seppo pvm: maanantai, 24.3.2008

Menestyksen salaisuutta on etsitty kautta aikojen. Minulle menestyksen salaisuus on erittäin yksinkertainen. Menestys koostuu omien taitojensa, päämäärien ja halujensa ymmärtämisestä.

Olen tätä menestyksen kaavaa käyttänyt jo jonkin aikaa työssäni. Se tuntuu toimivan, teoriassa. Käytännössä on ilmennyt ongelmaksi, ettemme tunnu tietävän, mitä todella haluamme.

Yleensä tunnumme haluavan ainakin vähän enemmän, mitä meillä nyt on. Tai vähän enemmän, mitä naapurilla on. Mutta mitä on vähän enemmän? Sitä ei kovinkaan moni tunnu tietävän.

Vielä harvempi osaa määritellä, mitä on menestys. Onko se rahaa tai julkisuutta? Vai hyvä asema työelämässä? Tai kenties hieno talo ja nopea auto?

Nämä voivat olla menestyksen ulkoisia merkkejä, mutta harvoin ne ovat kuitenkaan olleet menestyjän päätavoitteena. Ne ovat tulleet sivutuotteena. Kuten sanonta kuuluu, ei raha tee onnelliseksi. Todellinen menestys on syvemmällä.

Pikainen nousu julkisuuteen ja siinä ohella tienatut isot rahat eivät ole menestystä vaan usein sattumien summaa. Minulle menestynyt ihminen on onnellinen ihminen. Hän on saavuttanut elämässään sellaisen tasapainon, missä on hyvä elää.

Hän on ymmärtänyt omien taitojensa asettamat rajoitteet, mutta myös niiden antamat mahdollisuudet. Hän siis tietää, missä voi olla hyvä ja ennen kaikkea missä ei ole hyvä. Tästä hyvänä esimerkkinä on Idols-kilpailun karsinnat. Siellä monilla ihmisillä ei ole pienintäkään ymmärrystä omista taidoistaan.

Menestyjä on myös asettanut itselleen selkeän päämäärän, johon haluaa pyrkiä. Menestyjä ymmärtää taitojensa asettamat rajoitteet. Hän ymmärtää, että on turhaa tavoitella kuuta taivaalta, ellei ole astronautti.

Lopuksi hänellä on polttava halu sydämessään. Hän on valmis tekemään paljon työtä ollakseen hyvä siinä, mitä tekee. Usein menestys tulee kapealla alalla, mutta juuri sillä alueella, johon on olemassa polttava halu.

Menestyjä on pitkän matkan puurtaja. Hänessä on määrätietoisuutta, joka ei välttämättä edes näy kovin helposti. Se heijastuu ulospäin tiettynä tyyneytenä ja varmuutena.

Harva todellinen menestyjä pitää itseään menestyneenä, korkeintaan onnistuneena. Mutta hän on kuitenkin tyytyväinen tekemiseensä. Usein he seuraavat vain sydäntään ja ajautuvat onnelliseen tilaan tehdessään mitä haluavat.

Suurimman osan meistä tarvitsee pysähtyä ja miettiä, että mitä oikein haluamme. Mitä se tarkoittaa käytännössä? Ja olenko valmis tekemään työtä asian eteen? Ja mistä olen valmis luopumaan, sillä kaikkea ei voi saada.

Tämä koskee niin yksittäistä ihmistä kuin yritystäkin. Ja tällä hetkellä nämä asiat ovat erittäin tärkeitä uuden Kouvolan rakentajille.

Väitän, että yhteiskuntamme suurimmat ongelmat johtuvat juuri tästä. Emme tiedä, mitä oikein haluamme. Kaikki haluavat kaikkea olematta kuitenkaan valmiita tekemään työtä asian eteen. Haluamme löytää aina oikotien. Emme halua lapsia vaan haluamme alkaa suoraan isovanhemmiksi.

Kouvolan Sanomat 9.3.2008

Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: