Johtaminen ja johtajana kehittyminen, osa 2

kirjoittanut: Tapani Hautamäki pvm: maanantai, 18.9.2006

Johtajan tärkeimpiä tehtäviä on luoda yritykselle visio ja jalkauttaa se oikealla tavalla läpi koko organisaation.
Yksi maailmanhistorian tunnetuimpia visioita on varmaan presidentti Kennedyn kuunvalloittamisvision ohella Israelin kansan vaellus luvattuun maahan. En tiedä, olisiko Mooses yksin moisen vision luomiseen pystynyt, mutta kun oli hyvissä väleissä yläkerran Ukon kanssa, sai tältä apua. Visio olikin niin kantava, että se toteutui, vaikka Mooses itse uupui taipaleelle.

Eikä tässä kaikki. Kun juutalaiset maailman myrskyissä joutuivat jättämään jo kerran asuttamansa luvatun maan, he tuhansien vuosien jälkeen, toisen maailmansodan päätyttyä, toteuttivat saman vision uudestaan.

Kun johtaja pystyy määrittämään johtamalleen yhteisölle vision, toiminta-ajatuksen ja arvot, saa yhteisön ymmärtämään nämä ja johtamaan niistä tavoitteet ja käytännön toiminnan, hänellä on käsissään itselleen energiaa tuotava ikiliikkuja. Tämä ikiliikkuja muodostuu niistä kaikista yhteisössä toimivista jäsenistä, jotka oikein johdettuina ovat pystyneet määrittämään yrityksen visiosta oman henkilökohtaisen visionsa, omat tavoitteensa ja oman tapansa tehdä työtä vision toteuttamiseksi.

Tällaisessa yhteisössä johtajan tehtävä on johtaa, ei tehdä alaisilleen kuuluvia töitä. Johtamiseen kuuluu erittäin tärkeänä tehtävänä se, että hän opettaa oikean johtamisen kaikille niille, joilla on yhteisössä johtamistehtäviä. {quotes}Konkreettisesti johtaminen on sitä, että kaikki toiminnot, vastuu ja päätöksenteko delegoidaan organisaatiossa niin alas kuin mahdollista.{/quotes} Kun näin menetellään, jokaisella organisaation tasolla on mahdollista nousta arvohierarkiassa entistä ylemmäksi.

Mooseksen elintarvikepäällikkö saa varmaan paljon enemmän tyydytystä työstään, kun hän saa vastata koko elintarvikehuollosta sen sijaan, että hän vain käskystä metsästäisi arokanoja. Mitä enemmän hän saa tyydytystä työstään sitä enemmän hän myös sitoutuu siihen. Mitä enemmän hän sitoutuu työhönsä sitä tehokkaammin hän sen hoitaa.

Kun tämä malli toteutetaan käytännössä, vastuu mistään toiminnoista ei koskaan pääse hukkaan, vaan kaikissa mahdollisissa tilanteissa vastuullinen niin hyviin kuin huonoihinkin tekoihin on selkeästi osoitettavissa.

Tämä malli toisaalta motivoi, toisaalta suorastaan pakottaa organisaatiossa mukanaolevat toimimaan mahdollisimman tehokkaasti ja hyväksyttävästi ja etsimään ja luomaan uusia menetelmiä toiminnan kehittämiseksi.

Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: