Nytku!

kirjoittanut: Sirpa pvm: maanantai, 25.9.2006

Onneksi Sitku ja Mutku ovat olemassa, muuten Nytku saisi aikaan yllättävän paljon.

Kuulen itseni usein sanovan: Sitten kun minulla on aikaa. Samoin tunnustan selittäväni asioita: Mutta kun minulla ei ollut tarpeeksi aikaa.

Olisinko voinut sanoa: Nyt kun olen luvannut hoitaa tämän asian, etsin sille aikaa?

Sitku ja Mutku ovat loistavia verukkeita ja puolustuskeinoja niin yksilöille kuin organisaatioillekin. Aina löytyy joku loistava mutku-selitys ja asioita voidaan aina siirtää sitku-elämään. Entä jos siirtyisimme Nytku-aikaan?

Sitku-ihmiset siirtävät asioita myöhemmäksi, tulevaisuuteen. Sitku tämä projekti on ohi. Sitku olemme saavuttaneet onnistumisia. Sitku minulla on enemmän aikaa itselleni. Sitku tulee minun vuoroni. …

Niin, mitä sitten?

Todennäköisesti ennen Sitkua tulee uusia mielenkiintoisia projekteja, uusia vaiheita ja kotona lapsetkin ovat huomaamatta päässeet jo ripille, vaikka vasta eilen olivat ekaluokkalaisia. Sitten kun minulla on enemmän aikaa itselleni – entä jos en enää muuten jaksa? Ja olenko enää kiinnostunut niistä asioista, joista nyt haaveilen?

Ja jos meillä ei ole Sitkua, niin onneksi on  Mutku.
Mutku organisaatiomme ei ole vielä valmis tällaiseen muutokseen. Mutku meillä ei löydy tähän tarvittavaa osaamista. Minä kyllä tekisin, Mutku organisaationi ei anna minulle mahdollisuutta toteuttaa itseäni. Mutku taloudelliset resurssimme on nyt suunnattu toisaalle.

Voisimmeko muuttaa ajatteluamme Nytku – suuntaan. Nyt kun minulla on innostusta ja halua viedä tätä asiaa eteenpäin! Nyt kun olemme lähellä tavoitettamme voimme jo miettiä samalla seuraavaa ja asennoitua uusien askeleiden ottamiseen. Nyt kun meillä on näin paljon innostusta asiaan niin selvitetään miten käytännössä edetään…

Sekä yksilöinä että erilaisissa organisaatioissa eletään joko sitten kun -vaihetta tai haetaan syitä mutta kun –selityksistä. {quotes}Miten paljon saisimme aikaan jos vahvistaisimme nykyhetkeä, sen tuomia mahdollisuuksia{/quotes}, juuri nyt vallalla olevaa innostusta tai antaisimme mahdollisuuden tässä hetkessä tarjolla olevalle vapaaehtoiselle? Paljonko meiltä jää saamatta, näkemättä ja toteuttamatta kun emme tee juuri nyt, kun on oikea aika.

Urheiluseuroissa vapaaehtoiset puurtajat muistelevat kaihoisasti aikaa, jolloin moni asia oli paremmin – vai oliko? Ennen johtokunnan kokouksen alkua hyvässä yhteisymmärryksessä etukäteen kerrotaan kaikki Mutkut, varmistellaan ettei kokouksen aikana tule yllättäviä ehdotuksia. Ja kokouksen päätyttyä vielä ulko-ovella pohditaan, miten sitten kun asiat ovat toisin…

Voimme joka saralla, omassa elämässä yksilöinä ja eri organisaatioiden toimijoina pohtia miten muutumme mutkuista ja sitkuista NYT KU – tekijöiksi. Sillä oikea aika on juuri nyt.
Mikä Sinä olet – mutku, sitku vai nytku?

Mieti. Nyt kun siihen on sopiva hetki.

Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: