Jalkapallo on yrittämistä

kirjoittanut: Juha Vainio pvm: sunnuntai, 19.9.2010

Siellä kohdataan kiperiä haasteita ja nähdään valtavasti vaivaa, selviydytään tiukoista tilanteista – ja toheloidaan helpoissa. Nautitaan ohikiitävä hetki menestyksen huumasta ja kohta perään maistellaan tappion karvasta kalkkia. Siellä sekoittuvat sujuvasti yhteisöllisyys ja yksilöllisyys, siellä rajataan roolit ja tarjotaan samaan aikaan mahdollisuutta toteuttaa itseään. Siellä rento meininki muuttuu hetkessä hammastenkiristelyksi, voimakas voipuu voimattomaksi. Siellä vihataan ja rakastetaan, itketään ja nauretaan, samanaikaisesti. Ja kuinka käsittämättömän moni meistä nauttiikaan tästä kaikesta! Jalkapallo on kiistatta maailman suosituin urheilulaji.

Miksi?

Vaikka jalkapallo on hyvin konservatiivinen peli, se on silti tuotteena yksi pisimmälle kehittyneistä. Jalkapalloa tutkitaan ja analysoidaan jatkuvasti. Siitä kaivetaan kaikki tieto esille. Pelien jälkeen tiedetään metrilleen, kuinka paljon ja missä kukakin pelaaja on pelin aikana liikkunut. Jo pitkään on tiedetty sekin, että pallo on jalkapallo-ottelun aikana ”pelissä”, pelaajien pelattavana keskimäärin vain reilun tunnin, kaksi kolmasosaa peliajasta. Yksittäisen pelaajan jaloissa itse peliväline viihtyy aivan hämmästyttävän pienen ajan, aktiivisimmillakin vain pari kolme minuuttia.

Ja kuitenkin yksi useimmin esitettyjä – ja parhaimpia perusteluja sille, miksi jalkapallo on pelinä niin suosittua, on se, että se ei sulje pelin kestäessä yhtäkään joukkueen jäsentä toiminnan ulkopuolelle. Jokainen pelikentällä oleva pääsee koko ajan osallistumaan peliin. Nekin hetket, kun pallo ei ole hänellä itsellään.

Silloin osallistutaan joukkueena. Hyökätään tai puolustetaan, luodaan syöttömahdollisuuksia omille tai suljetaan niitä vastustajilta. Jalkapallossa, jos missä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jokaisen joukkueeseen kuuluvan kaikella tekemisellä ja tekemättä jättämisellä on merkityksensä. Tiukassa pelissä yhdenkin pelaajan hetkellinen osallistumattomuus näkyy nopeasti – tulostaululla. Ja kuuluu palautteena katsomosta.

Miksi toinen joukkue on parempi kuin toinen?

Avainkysymyksiä rakennettaessa voittavaa joukkuetta ovat; joukkuehengen luominen, teknisen osaamisen jatkuva kehittäminen, sekä yhteisen päämäärän ja siitä johdetun pelitaktiikan tärkeyden ymmärtäminen. Näiden osien irrallinen hallitseminen ei riitä, täytyy myös ymmärtää, milloin, missä ja miten niitä käytetään. Hyvässä joukkueessa pelin kaikki tärkeät osa-alueet on kyetty harjoittelemalla liittämään saumattomasti yhteen, toimivaksi taidoksi. Voittavassa joukkueessa osataan tehdä oikeita asioita oikein, oikeaan aikaan, yhä uudelleen ja uudelleen.

Yrittäminen on jalkapalloa

Jalkapallossa joukkueella on selkeä päämäärä – ottelujen voittaminen. Menestymään pyrkivällä yritykselläkin on oltava kirkas käsitys siitä, mihin ollaan menossa ja mitä ollaan tekemässä. Läpi koko jalkapallohistorian on rakennettu erilaisia pelijärjestelmiä ja laadittu strategioita ottelujen voittamiseksi. Ja niin on toimittu yrityselämässäkin. Mikään suunnittelun määrä tai järjestelmä ei kuitenkaan pysty korvaamaan kehnoa asennetta, puutteellista osaamista, epätarkkaa tekemistä, huolimatonta viimeistelyä ja huonoa yhteispeliä. Järjestelmillä ja strategioilla on arvoa vasta, kun ne ovat siirtyneet fläppitauluilta nappulakenkiin, powerpointeilta sorvin ääreen.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tekemättä

Voittamisen salaisuus on perin yksinkertainen. Jokaisen menestyneen pelaajan, joukkueen, seuran tai yrityksen takana on tavalla tai toisella hankittu kilpailuetu kilpailijoihin nähden. Se etu EI synny pelkästään ideoista. Se EI synny hienoista suunnitelmista. Se SYNTYY vain hyvien ideoiden suunnitelmallisesta toteuttamisesta. Ja toteutus voi onnistua hyvin vain, jos ketään toteuttajista ei suljeta toiminnan ulkopuolelle.

Pärjätä voi onnellakin, sanovat löysemmät, mutta niin kauan kun emme keksi aukotonta keinoa opetella ostamaan voittoarpa, kannattaa kokeilla työntekoa. Sitä, joka vaatii verta, hikeä ja kyyneleitä, kompurointia ja varusteiden tantereelta keräämistä, nousemista ylös uudelleen ja uudelleen.

Sanalla sanoen meidän on yritettävä. Mutta itsepähän tähän rupesimme. Emmekä me, jotka tästä kaikesta niin nautimme, tähän sen takia ryhtyneet, että tämä helppoa on, vaan sen takia, kun tämä on niin vaikeaa! Me ryhdyimme tähän siksi, että tässä meille tarjoutuu mahdollisuus toteuttaa itseämme ja pääsemme katsomaan mihin meistä on! Kohdataan ne kiperät haasteet ja nähdään valtavasti vaivaa! Nautitaan menestyksen huumasta ja niellään tappion karvaat kalkit. Pää pystyssä, ylpeinä ja voimaantuneina. Sillä tämä on meidän hetkemme.

Juni Vainio, jalkapallohullu yrittäjä

Niin, ja ettei unohdu. Sen vajaat puoli tuntia, kun pallo ei ole pelissä kenenkään pelattavana, hyvä pelaaja käyttää ennakoivaan miettimiseen.


Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: