Taantuma ei ole purrut laivamatkailuun

kirjoittanut: Juha Vainio pvm: lauantai, 5.9.2009

”Olen fakiiri, pystyn iskemään kuuden tuuman rautanaulan kaverin perseeseen tuntematta itse minkäänlaista kipua.” Aika ajoin mieleeni palaa tuo karski sutkaus, joka kiersi kansan syvien rivien keskuudessa jo varhaislapsuudessani. Vesissä silmin sille naurettiin, vaikka sen syvintä satiirista sanomaa ei lapsen mieli välttämättä silloin vielä ymmärtänytkään: Jokainen johtaja on naurun arvoinen.

***

Huonoja uutisia – hyviä uutisia.
Mies herää syvästä tajuttomuuden tilasta. Hän ei tiedä missä on, ei muista mitään, ajatus vain harhailee. Epäröiden mies raottaa silmiään. Vuoteen vieressä seisoo lääkäri, joka huomenet toivotettuaan ilmoittaa ykskantaan: ”Jouduitte pahaan liikenneonnettomuuteen. Kävitte hyvin lähellä kuolemaa, mutta saimme kuin saimmekin palautettua teidät takaisin elävien kirjoihin. Elämänne pelastaaksenne olimme kuitenkin pakotettuja tekemään joitain radikaaleja leikkaustoimenpiteitä. Minulla on teille sekä huonoja että hyviä uutisia, kummat haluatte kuulla ensin?” ”Otetaan ne huonot ensin”, potilas sai vaivoin puristettua rohtuneiden huuliensa välistä. ”Valitettavasti jouduimme amputoimaan teidän molemmat jalkanne.” ”Vai niin – ja mitkähän sitten mahtavat olla ne hyvät uutiset”, ihmetteli potilas? ”No, täältä sairaalasta löytyi mies, joka on luvannut ostaa kaikki teidän vanhat kenkänne.”

Tarinan opetus: radikaalejakin toimenpiteitä voi tehdä, kunhan miettii miten lohduttaa potilasta.

”Kansalaiset, elämme vaikeita aikoja. Ennusteiden mukaan työttömien määrä kasvaa rajusti lähiaikoina. Kokemuksesta tiedämme, että kaikkein vaikeimmassa työllistymisasemassa tulevat olemaan työuransa loppupuolella olevat työntekijät. Voin kuitenkin vakuuttaa teille, että hallitus ei seiso tumput suorina tämän ongelman edessä. Ratkaisuna esitämme, että eläkkeellesiirtymisikää nostetaan kahdella vuodella.”

Tarinan opetus: hyvä looginen päättelykyky on avain politiikassa menestymiseen.

”Hyvät paperityöntekijät, olemme kokoontuneet tähän tiedotustilaisuuteen ilmoittaaksemme, että maailmanmarkkinatilanteen, kohtuuttomien kulurakenteiden ja kestämättömien kannattavuusongelmien johdosta joudumme turvautumaan raskaisiin, mutta välttämättömiin leikkauksiin: lähikuukausina joudumme sulkemaan muutaman Suomessa sijaitsevan tehtaamme ja alamme siirtää niiden tuotantoa ulkomaille. Näillä sopeuttamistoimenpiteillä varmistamme sen, että tulosta tekevät ulkomaiset tehtaamme eivät joudu tappiollisten suomalaistehtaiden velkojen maksumiehiksi. Ja lopuksi parhaat uutiset: emme me niin kovin kauas mene, Ruotsissa paperinvalmistus on kannattavaa!”

Tarinan opetus: todellinen suurjohtaja hallitsee kansallistunteeseen vetoamisen.

”Arvoisat kaupunkilaiset. Tilaamamme ennustuk… korjaan, faktat kertovat raakaa kieltä siitä, että reilun kymmenen vuoden päästä kaupunkimme periferiassa ei enää asu juurikaan ketään. Sen johdosta ryhdymme välittömästi alasajamaan siellä olevia palveluja. Lisäksi tiukka talouskurimme on velvoittanut meidät tarkistamaan ikääntyvien ihmisten palvelumaksuja. Ja samoista säästösyistä joudumme tinkimään mm. päihdehuollon määrärahoista. Nämä ovat raskaita, mutta ryhdikkäitä päätöksiä… Meidän on kuitenkin katsottava kokonaisuutta. Onkin syytä muistuttaa, että kaupungissamme elää näiden supistusten jälkeenkin suuri joukko ihmisiä, joiden elämänlaatuun lama ei ole päässyt pahemmin vaikuttamaan, päinvastoin. Kiitos kuntaliitosprojektin jälkeen viivyttelemättä toteuttamiemme harmonisointipäätösten, saamme tänään elää kaupungissa, joka pystyy maksamaan oikeudenmukaisia palkkoja johtajilleen.”

Tarinan opetus: tiukan paikan tullen muista kertoa voitoista, jotka on jo saavutettu.

***

Karmeita tarinoita repussa sulla, sanoisivat Eput. Suorastaan korneja. Näin on, mutta lohdutukseksenne voin paljastaa, että edelliset tarinat olivat osittain fiktiota. Ei kai nyt kukaan tervepäinen lääkäri mitään noin typerää ja mautonta voisi mennä suustaan päästämään.

Aika fakiireja ollaan me kynäilijätkin. Nauloja ja teräviä kyniä riittää täälläkin. Mutta vesissä silmin me niillä pistelemme. Tuskasta vai riemusta, sanopa se. Ja ovatpa terävimmät meistäkin historian saatossa nousseet urallaan sananmukaisesti korkealle. Aikansa suurten johtajien mielestä he kun ovat olleet – ei naurun, vaan narun arvoisia.

Tarinamme nupiksi vielä maailmalta taantuman keskeltä kantautuneita hyviä uutisia. Ne on poimittu Kymen Sanomien verkkosivuilla 18.8.2009 olleesta artikkelista, jossa laivayhtiöt raportoivat kohonneista matkustajamääristä Helsingin ja Tallinnan välillä. Jutun otsikko kuului: ”Lama nosti Tallinnan matkailun suosiota.”

Hilpeää matkaa toivottaen

Julkaistu Kouvolan Sanomissa 5.9.2009

Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: