Vaihe 1: Yrityksen perusideat ja strategiat kuntoon

kirjoittanut: Ilkka Mäkijärvi pvm: tiistai, 9.9.2008

Strategiaa luomaan

Jotta kansainvälistyminen voisi alkaa hallitusti, yritys tarvitsee toiminnan selkeyttämiseksi aluksi oman Strategisen Suunnitelmansa. Kun suunnitelman laatimiseen panostetaan aikaa ja pohditaan omat vahvuudet, sekä heikkoudetkin kunnolla voidaan alkaa piirtämään karttaa eteenpäin. Samalla luodaan käyttöön aineisto, jonka avulla kaikille työntekijöille voidaan piirtää ja värittää (sitäkin eteenpäin meno vaatii) kunkin oma etenemiskartta. Tämä työ on sitä kovaa panostusta tulevaisuuden tavoitteiden asettamiseksi, jota oikeiden linjausten löytäminen vaatii. On aivan neutraalisti katsottava tosiasioita silmiin mutta uskallettava myös olettaa uutta löytyvän matkan varrella.  Suurin taito on olla realistinen arvioissaan silloin kun pohditaan nykyisten tuotteiden tulevaisuutta. Moni haluaa pitää kiinni vanhasta tutusta mutta annetaan myyntilukujen puhua puolestaan ja tutkaillaan kilpailua avoimesti.

Strategioiden laatimisesta on kirjoitettu lukuisia oppikirjoja, joita selaamalla voi löytää runsaasti innostusta herättäviä ajatuksia. Monissa esimerkeissä viitataan kuitenkin monikansallisiin yhtiöihin ja hyvin usein japanilaisiin suuryrityksiin. Niiden maailma tuntuu kaukaiselta ja strategian siirtäminen jonkin gurun, esimerkiksi Gary Hamel on kirjoittanut monia hyviä teoksia, kirjoista omaan maailmaan on vaikeaa. Olen itse työuraani liittyvissä MBA-opinnoissani tehnyt lukuisia tutkielmia erilaisten oppikirjojen liittämiseksi käytännön yritysympäristöön ja havainnut nämä monet teoreettiset ajatusleikit hyödylliseksi. Niistä jokaisesta tarttuu haaviin jonkin perusajatus, joskus jopa johtotähti.

Harjoitustyönä voisitte ottaa jonkin kotimaisen oppikirjan, vaikkapa Tero J. Kauppiselta ja lukea se ensin ajatuksella läpi muistiinpanoja tehden. Sitten siirtäkää paperilla tähän toimintamalliin oman yrityksenne tuttu ympäristö ja pohtikaa missä homma toimisi ja missä ehkä ei. Näin saa kirjan opeista käytännöllistäkin työkalua käsiinsä, vaikka pää tuntuu aluksi olevan pyörällä monipuolisesta asian käsittelystä. Tärkeintä onkin löytää olennainen omaan käyttöön ja ikään kuin asettaa nämä opit omaan tuttuun ympäristöönsä. Siinä havaitsee parhaiten ajatusmallien toimivuuden ja havaitsee asioiden usein etääntyvät liian kauas käytännön maailmasta. Jari Sarasvuokin tunnusti jossain avoimesti, että hänen käsityksenä asioista on monipuolinen yhdistelmä erilaisten gurujen oppeja hänen omaksumassaan muodossa. Näin syntyy uskoakseni myös paras malli oman yrityksen käyttöön.

Esimerkki

Yritys on kasvanut pienestä myyntikonttorista merkittäväksi itse kehitettyjen alan tuotteiden valmistajaksi vuosikymmenten kuluessa. Määrätietoisella kotimaan myynnin sekä asennuksen kehittämisellä on luotu vankka pohja tasaiselle menekille. 90-luvulla saatiin ideat toimimaan ja ensimmäiset kaupat avasivat mahdollisuuden lähteä laajentamaan tuotantoa Yritysjohdossa työstetään monen monituisen istunnon aikana Strategiakansioon analyysiä nykytilanteesta, tuotteista, näkymistä ja ennen kaikkea asiakkaista. Työ on ajoittain pitkäpiimäistä, mutta se antaa selkeän kuvan siitä. millä tuotteilla näytää olevan kasvu mahdollisuuksia Pohdinnan tuloksena laaditaan pitkän aikavälin strategiasuunnitelma seuraavaksi 3-5 vuodeksi.

Näkyviä toimenpiteitä täytyy odotella vielä rauhassa mutta taustatyöt käynnistyvät.. Strateginen linjaus valitsi keskeiset tuotealueet ja samalla päätettiin jättää vaikeasti hallittavat tuotteet pois valikoimista. Hallittavuus on pohdittu erikseen myynnin, asennuksen, logistiikan osaamisen ja valmistettavuuden kannalta.  Keskeistä on perusteellinen ja avoin pohdinta, tunnuslukujen etsiminen, omaan ammattitaitoon perustuvat arviot ja ennen kaikkea strategian syvällinen jalkautus koulutuksen kautta. Tähän koulutukseen osallistuvat ensin johtoryhmän jäsenet, sitten myyntipäälliköt sekä tuotantopäälliköt ja lopuksi vielä keveämmällä koulutuksella työnjohto. Siis yhteensä 10-30% koko yrityksen väestä tarvitsee yrityksen strategiaa selventävää koulutusta, perustietoa johtamisesta ja myös itsensä tuntemisesta. Lopuksi koko henkilökunta saa näiden asiansa sisäistäneiden esimiesten kautta selkeän kuvan omasta osuudestaan strategian jalkauttamiseksi. Mm. Flamossa viedään tätä viestiä työntekijöiden pariin heidän kehittämillään työkaluilla. Kannattaa suunnitella asia huolellisesti.

Koulutuksen Teemaksi tulee valita strategian ymmärtäminen ja sen jalkauttaminen itse kunkin päivittäisen työhön. Tällä tavalla saadaan kaikki puhumaan samaa kieltä. Myös yritysjohto omaksuu uusia johtamisen työtapoja koulutuksen tuloksena.. Nyt kun pohja on luotu yhteisille käsitteille, alkaa erittäin laaja muutosten sarja yrityksen koko toiminta-alueella.Sen koordinointi onkin jo toinen juttu.

Haasteita

Minulle tärkein oppi työskennellessäni tällaisessa projektissa on se, että kokonaisuuden hallinta on laaja haaste. Oikotietä onneen ei ole helppo löytää. Laadittuja suunnitelmia kannattaa peilata kokeneiden ammattilaisten kanssa, mutta pitää tietenkin tavoitteet tiukasti omissa käsissä. Jatkuva kommunikointi suunnitelmien etenemisestä ja epäonnistumisestakin on vaikea haaste. Tavoitteet kannattaa laittaa korkealle mutta mielestäni pienempiin osiin pilkottu elefantti on helpompi syödä. Tarkoitan sillä, että järjestelmän perusteellinen muuttaminen onnistuu parhaiten esimerkiksi tuotelinja kerrallaan. Jättimäinen, koko toiminnan mullistava muutos on haaste, jossa kaikki venyvät valtavasti ja rintaman pitäminen suorana vaatii tottunutta esimieskaartia. Siinä kokonaissuunnitelma on oltava kuin valtakunnan sotastrategia, jota päivitetään komentokeskuksessa. Ongelmana on todellisen tilanteen hahmottaminen ja kehityksen painopisteen siirtäminen oikeaan paikkaan. Monesti olemme nimittäin aivan liian positiivisia arvioidessamme oman työmme etenemistä. Johdon on joskus erittäin vaikea saada kuvaa asioista,  joten on vain uskottava asiantuntijoiden lausuntoja.  Se antaa usein liian positiivisen kuvan todellisesta tilanteesta. Kertausta tarvitaan paljon ja tukijoukot ovat kovilla.

Kommentoi

Edellinen kirjoitus:

Seuraava kirjoitus: